A hangszerboltunk és a napelem szerelés

Pali tegnap reggel azzal jött le a hangszerboltba, hogy napelemeket kéne szereltetni a ház tetejére. Először csak pislogtam rá. De hogy a lakás miatt vagy üzletnek? Pali ugyanis az üzlet fölött lakott; egyetemista korunkban örökölt egy kétszintes házat, melynek a földszintjén nyitottuk meg hangszerboltunkat pár éve. Így nem kellett bérleti díjat fizetnünk, és egy kis bővítéssel nagyon jól elfértünk.

Pali szerint azonban a rezsin is tudnánk spórolni ezzel a megoldással, nem csak a saját pénztárcájának, hanem az üzletének is. De ezt az összeget ki is kell venni a büdzséből, gondoltam… De hiába, Pali elképesztően lelkes volt, és már a napelem szerelésről magyarázott.

Na, ácsi, mondtam, ha ezt tényleg komolyan gondolod, akkor ne a napelem szerelés legyen az első téma, hanem kezdjük az elején.

Oké, oké, mondta, talált egy nagyon szimpatikusnak tűnő céget, aminek a honlapján minden infót megtalálható erről az egész napelem témáról, és érthetően van leírva minden, nem kell hozzá se műszaki, se villanyszerelő képesítés, hogy az ember megértse.

A weboldal szépen sorban bemutatja, hogy hogyan is működik a napelemes rendszer, hogy mi a különbség a napelem és a napkollektor között, bemutatja a helyszíni felmérés menetét, magát a rendszer tervezését, a kritériumokat, melynek a háznak meg kell felelnie, a szigetüzemeket és azok működését, előnyeit és hátrányait, a rendszer méretezését, telepítését… Egyszóval minden lényeges információt, valamint egy árajánlat kérő űrlap is van a honlapon. Itt meg kell adnunk az éves áramfogyasztásunkat, forintban vagy KWH-ban, nevünket, telefonszámunkat, email címünket, valamint az ingatlan pontos címét, irányítószámmal, házszámmal együtt. Itt lehetőségünk van az adatok mellé üzenet is írni, és már kérhetjük is az ajánlatot.

De nézzük akkor, hogy Pali mi mindent tudott meg. Először is a rendszer működési elvét, ami konyhanyelven tényleg egyszerű: a panelek a napfényt alakítják át egyenárammá. Egészen pontosan a Nap elektromágneses sugárzásából, ezt pedig egy úgynevezett inverter alakítja át a váltóárammá, amelyet már a háztartás is hasznosítani tud. A napelem és napkollektor közti különbségnek is ez a lényege: amíg a napelem a napfényt használja, addig a kollektor a Napnak a melegéből nyer energiát.

A helyszíni felméréssel kapcsolatban megtudtuk, hogy min áll vagy bukik a napelem hatékonysága. Kiemelten fontos a jó tájolás, ez jut eszébe elsőre mindenkinek. De nagyon fontos az is, hogy háznak erős szerkezete legyen, ami elbírja a rendszert. Ezen kívül az árnyékoló tényezők is nagy szerepet játszanak – minél kevesebb, annál jobb. És akkor a tető dőlésszöge is nagyban befolyásolja, hogy mennyi napfényt fognak fel a cellák.

De lássuk most már a napelem szerelés lépéseit. Igazából ebben az a kicsit vicces, hogy a papírozás, ügyintézés jóval több időt vesz igénybe, mint maga a szerelés. Míg előbbi hetekbe telik, az utóbbi körülbelül egy nap alatt megvan.

A megbeszélt időpont napján kora reggel, 6 és 7 óra között megérkezik a szerelőcsapat. Ilyenkor már nincs egyeztetés vagy ellenőrzés, a gondos előzetes felmérések és megbeszélések többek között azt a célt szolgálják, hogy a szerelés minél gördülékenyebben történjen. Az összeszokott és tapasztalt csapatnak köszönhetően a napelemes rendszer üzemkész (de még nem üzemel) legkésőbb kora estére.

Pali meggyőzött a kiselőadással, mindketten úgy gondoltuk, hogy legalább egy árajánlatot érdemes kérni, aztán számolunk. Mindenesetre, mivel az üzletben éjszaka is ég villany, nappal pedig a termékek külön meg vannak világítva, valóban jó lenne spórolni a villanyszámlán…