Jövőre pályázunk (mert mi már a jövőre pályázunk)!

Korábban írtam róla, hogy komolyan elgondolkodtunk napelemek felszereltetésén. Barátommal és kollégámmal, Palival, már alaposan utána is jártunk a műszaki követelményeknek, és a szerelés módjának, sőt, egy árajánlatot is kértünk.

Tudtuk, hogy nem lesz olcsó mulatság, és az ajánlat is jó volt (azokhoz a horror árakhoz képest, amiket másoktól hallottunk), de azért komoly összegről van szó. Alaposan el kellett gondolkodnunk rajta, hogyan, mennyi idő alatt fog ez nekünk megtérülni, és hogy milyen formában érdemes belevágnunk a dologba. Utánajártunk a különböző napenergia pályázatoknak, de még elég sok nyitott kérdés maradt.

Cégként vagy magánszemélyként?

A mi helyzetünk kicsit speciális, de azért nem egyedülálló. Ahogy már korábban is írtam, a hangszerboltunk Pali házának földszintjén van. Így egy füst alatt meg tudnánk oldani a vállalkozás és Pali családjának energiaellátását. Azonban a dolog több kérdést is felvet.

Jelenleg a bolt külön villanyórán van, úgyhogy egyértelmű és tiszta minden. De ha felszereltetjük a napelemeket, mi hogyan fogunk osztozni? Az-e a legjobb megoldás, ha továbbra is teljesen külön hálózaton van a kettő, és külön paneleket szereltetünk fel a cégnek és a családnak? Vagy van valamilyen (egyébként szabályos és törvényes) alternatíva? Egyáltalán megoldható két külön rendszer? Ha egy rendszeren leszünk, mekkora részt fizet a cég (amiben az én pénzem is benne van) és mekkora részt fizet Pali és családja?

Az ilyen dolgokat mindig igyekszünk nagyon alaposan kiszámolni és átgondolni. Azt szokták mondani, üzletben nincs barátság, és barátokkal nem szabad üzletelni, de nekünk azért hosszú évek óta működik a dolog. A titkunk az, hogy mindenről addig vitatkozunk (és néha veszekedünk) amíg nem találunk olyan konszenzusos megoldást, ami mindkettőnknek jó. Szóval nem hiszem, hogy ezen most összevesznénk. Egyelőre utána kell néznünk a technikai részének: fel tudunk-e építtetni két különálló napelem rendszert a tetőre? Onnantól tudunk majd tovább gondolkodni.

Van azonban valami, ami egy kicsit megkavarja a dolgot.

Milyen pályázatot vegyünk igénybe?

Palival tehát átnéztük, milyen napenergia pályázatok elérhetőek. Esetünkben ugye az is szempont volt, hogy lakossági vagy céges pályázatokat nézzünk, esetleg mindkettőt. Ez azon fog eldőlni, hogy fel tudjuk-e építtetni a két külön hálózatot.

Egyébként gyakran hirdetnek napenergia pályázatokat, de észnél kell lenni és oda kell figyelni, nehogy lemaradjon az ember. Mi a sporoljnapelemmel.hu -t böngésszük, mivel ide felkerülnek a legújabb információk.

Általában kétféle támogatást lehet igényelni: kamatmentes hitelt és/vagy vissza nem térítendő támogatást. A 2021-ben elérhető pályázatokról még nincs biztos információ, de azt sejteni lehet, hogy komoly pénzeket lehet majd velük spórolni.

Viszont a tervezett, akár 30-40%-os (lakossági) támogatásnak állítólag követelménye lesz, hogy a jelenlegitől eltérő, úgynevezett „bruttós” rendszer szerint történjen majd. Úgyhogy itt van még egy tényező, amit meg kell értenünk.

Olvasmányaink alapján három dolog történhet egy napenergiát használó háztartásban:

  1. Rögtön felhasználjuk az energiát
    Ez ugye nem szorul különösebb magyarázatra.
  2. Energiát töltünk vissza a hálózatba
    Amit nem használunk el, azt effektíve „eladjuk” az áramszolgáltatónak.
  3. Energiát veszünk ki a hálózatból
    Van, hogy többet használnák egyszerre, mint amit a napelemeink megtermelnek – ilyenkor normál módon a hálózatból kapjuk az áramot. Ez pl. azért lehet fontos, mert nyáron négyszer vagy ötször annyi energiát állít elő a napelemünk, mint télen. Így nyáron „eladjuk” a felesleget, télen pedig „megvásároljuk” amire szükségünk van.

A fentiek miatt fontos, hogy milyen áron adjuk és vesszük az áramot a szolgáltatónak illetve a szolgáltatótól. No, itt van a különbség a szaldós és bruttós rendszer között. Ugyanis a szaldós rendszernél a szolgáltató ugyanannyiért veszi tőlünk az áramot, a hamarosan bevezetésre kerülő (és a nagyobb értékű pályázati támogatásnál jövőre már követelményként fellépő) bruttós elszámolásnál viszont a két ár eltérhet.

Az az összeg, amennyiért az áramszolgáltató visszavásárolja az energiát, nagyon valószínű, hogy alacsonyabb lesz annál az árnál, amennyiért eladja – ezt az összeget központilag fogják meghatározni, és még nem lehet pontosan tudni, hogy mennyi lesz. Valószínűleg nem lesz katasztrofális a különbség, tekintve, hogy az Európai Unió hosszú távú energiapolitikájának része a megújuló energiaforrásokra való áttérés. Tehát biztosan meg fogja érni a bruttós elszámolás is, a kérdés csak az, hogy mennyire?

Napenergia pályázatok ügyében tehát egyelőre várakozó állásponton vagyunk, de még itt is van bőven eldöntendő kérdés.

Hogyan fog megtérülni?

Szintén a sporoljnapelemmel.hu, illetve a korábban kapott árajánlat alapján úgy látjuk, hogy a befektetés valahol 6 és 11 év között fog megtérülni, és onnantól tiszta színtiszta megtakarítást biztosít.

Erre persze azért sok minden hatással van. Például az, hogy sikerül-e, és ha igen, milyen támogatást sikerül igénybe vennünk? Cégnévre vagy magánszemélyként kérjük? Szaldós vagy bruttós elszámolásban leszünk?

De az nem kérdés, hogy megéri a dolog. Ha megtérült a befektetésünk, onnantól a boltnak is, és Paliéknak is havi szinten tízezreket fog spórolni.

Hogyan tovább?

Akkor fogunk belekezdeni a dologba, ha letisztultak a számok, és pontosan (jó, nem forintra pontosan, úgy lehetetlen kiszámolni) előre látjuk, milyen út áll előttünk.

Először kérünk egy szakvéleményt a Pentele Solar Kft -től (ők üzemeltetik a sporoljnapelemmel.hu-t is.)

Meglátjuk, hogy ki tudunk-e építeni egy-egy külön rendszert a cégnek és Paliéknak, és kiszámoljuk, hogy fogja a legjobban megérni.

Valószínűleg megvárjuk, jövőre milyen napenergia pályázatok lesznek elérhetőek, és az alapján fogunk majd döntést hozni.

Hát röviden és tömören ennyi. A részletek ugyan még kérdésesek, de valamilen formában biztosan lesz napelem. Pali nagyon eltökélt a kérdésben. Fontos neki a környezetvédelem, de szerintem nem emiatt kezdett el nálam (és a feleségénél 😊) a napenergia mellett kampányolni. Inkább arról van szó, hogy spórolni akar. Ez jellemző rá, amióta ismerem. De nem bánom, a közös vállalkozásunk nem működne ilyen jól, ha ő nem gondolna folyton a jövőre és a megtakarításra.

Sőt, megjegyezném, hogy talán még marketing-értéke is van a dolognak. Ha a vásárlók látják, hogy a boltunk felett napelemek vannak, az felhívja ránk a figyelmet és modernitást, előrelátást sugároz. Úgyhogy reménykedem benne, hogy a napelem nem csak spórolni segít majd, hanem ténylegesen hoz is majd néhány extra forintot a konyhára a következő években.

Persze, azt is el kell majd döntenünk, hogy milyen kapacitással szereltetünk fel napelemeket – ugyanis felmerült már a gondolat, hogy a bolt mellett majdnem teljesen üresen álló kis raktárhelyiséget lehangszigeteljük, és kiadjuk próbateremként. Ebben az esetben persze ennek az energiaellátásáról is a napelemeknek kell gondolkodnia.

Jut eszembe, lehet, hogy Pali ezt még nem említette a feleségének…

Dóra, ha esetleg ezt olvasod, és Pali még nem beszélt volna erről az ötletünkről…
Hidd el, jól működik a hangszigetelés, szinte semmit nem hallanátok a dologból. Kereshetnénk vele egy kis plusz pénzt nektek, fellendíthetnénk a bolt forgalmát, és támogathatnánk a környékbeli kisebb zenekarokat. Mindenkinek megéri. 😊

Plusz, ha megengeded, hogy megcsináljuk, mostantól én nyírom nálatok a füvet. Deal? 😊