Hiába hangszigetelt a szoba, ha penészesedik a fal

Kiskorom óta a zene az életem

Az az igazság, hogy mindig is zenével szerettem volna foglalkozni. Általános iskolás koromtól tanultam zongorázni, a kamasz éveim azonban a beat és a rock zene felé terelték a figyelmemet. Ekkor kezdtem el gitározni, először elektromos, utána basszus gitáron. Később a zenei ízlésem is szelídült egy kissé, így újra elő-elővettem a zongorát is, illetve azóta már szívesebben játszom akusztikus vagy elektro-akusztikus gitáron is, mint elektromoson. Szerencsére a zene szeretete azóta is megmaradt, sőt, a volt gimis osztálytársakkal bandát is alapítottunk, és most már saját próbatermünk is van! Gyönyörű hangszigetelt, jól felszerelt kis hely, mindannyian nagyon szeretjük. Nemrégiben azonban nem várt vendég költözött be hozzánk, a penész.

Pöpec a próbaterem, de jól jönne egy műanyag nyílászáró szellőztető

A teremben minden új, legutoljára a nyílászárókat cseréltük le. Egy haverom szerint azért is jelenhetett meg a penész, mert túl jól zárnak az ablakok, és nem megfelelő a kinti és a benti hőmérséklet kiegyenlítése. Azt javasolta, nézzek fel a muanyagablakom.hu-ra, mert ott sok fontos információt megtudhatok a problémáról. Azt is a figyelmembe ajánlotta, hogy talán a műanyag nyílászáró szellőző beépítésével megszűnhet a gond a penésszel. Úgyhogy meg is nyitottam a javasolt oldalt, és elkezdtem utána olvasni a problémának. Úgy tűnik, nem egyedi helyzettel állunk szemben, és sokan küzdenek a lakáson belüli nem megfelelő hőáramlással. A mai műanyag ablakok ugyanis már olyan jól zárnak, hogy nagyon is bent tartják a párát, így viszont az nem tud sehol távozni, ami egyenes út a penészfoltok megjelenéséhez. Műanyag nyílászáró szellőző beépítésével azonban búcsút mondhatunk ennek a problémának!

Mit is jelent ez pontosan? A műanyag nyílászáró szellőző egy olyan apró berendezés, ami mérni tudja a benti levegő szén-monoxid tartalmát, illetve érzékeli a külső és a belső hőmérséklet közötti különbséget is. Ezért, hogy beállítsa a megfelelő benti hőmérsékletet, a szellőzők időnként megnyílnak, és beengednek egy kevés friss levegőt kintről. Ezzel folyamatos a szellőzés és a levegő csere, és nekünk sem kell egy hideg téli este tíz percet dideregve állni a nyitott ablaknál, hogy megfelelően kiszellőztessünk. Azonban a műanyag nyílászáró szellőző beépítése szakértelmet kíván, ezért ha ilyesmivel kísérleteznénk, inkább ne tegyük. Az eszközt általában a műanyag ablak kávájába vagy az ablakpárkányba szokták építeni. Ha azonban magunk próbálkozunk az ablakkeret feszegetésével, nagyobb kárt tehetünk benne, mint gondolnánk! Hívjunk inkább szakembert, aki megfelelő tudással és eszközökkel rendelkezik ahhoz, hogy a műveletet biztonságosan elvégezze a számunkra.

Nektek volt már dolgotok ilyesmi problémával? Esetleg használtok már műanyag ablak szellőztetőt? Ne habozzatok megosztani a tapasztalataitokat velünk kommentben!