Bolhapiac, kacatok, bukósisak méret

A történet apropója, hogy egy kedves ismerősöm szokott néha bolhapiacra menni. Hol erre, hol arra. Mindig emlegeti, hogy milyen jó kis cuccokat tud beszerezni, időnként. Mit értek ez alatt? Mondjuk egy jó ruhát, vagy egy szekrényt, vagy egy tükröt…Te jártál már  bolhapiacon?

A piacok

Emlékszem, mikor gyerek voltam, a szüleimmel talán két hetente kilátogattunk néha az akkori lengyel piacra. Azt nem tudom megmondani, hogy miért hívták így, hogy az árusok származása miatt, vagy mert a ruhákat hozták onnan, de ott is akadt sok minden. Bár én inkább a ruhák tömkelegére emlékszem, és a sátrakra.

Persze a szüleim szoktak egy két dolgot vásárolni, de sok kacat is akadt a kínálatban. Meg amolyan tucat dolgok is.

Mindig az volt a menő, hogy vegyél többet, és fizess kevesebbet, de ha arrébb mentél, ott is megkaptad még vagy 3 helyen ugyan ezt.

A bolhapiac

Azért ez a fajta piac, lényegesen más, mint az előzőben említett. Ami fontos különbsége, hogy itt az esetek nagy többségében a nem használt árucikkek kerülnek eladásra. Az, hogy ki mennyit kér a portékájáért, nincs meghatározva, amennyit jónak gondol.

Szóval, ez a kedves ismerősöm, akit említettem, hogy időnként el szokott menni ezekre a piacokra, mindig megemlíti, vagy ha van lehetőség, megmutatja, hogy mit vásárolt. Hát sokszor leesik az állam, hogy miket szerzett, és milyen potom pénzért. Van aki jól csinálja, mert mond egy árat a kínált termékre, de hajlandó alkuba belemenni, csak azért, hogy elvigyék. Persze van ennek a szöges ellentéte is, aki nem hajlandó egy fillért sem engedni, így az ő portékái nem fogynak olyan gyorsan.

A kínálat

Mindent meg lehet vásárolni. De most komolyan, aki már volt ilyen hats-829509_640helyen, az tudja, hogy némelyik bolhapiacból egy egész lakást fel lehet szerelni. A bejárati ajtótól, a fürdőszoba szőnyegig, de számos háztartási gép, vagy kellék megvásárolható. Tényleg nem tudom leírni, hiszen azt gondolom, nincs olyan, amit ne kapnánk meg. Kérdés, hogy mennyiért, és hogy milyen állapotú.

Mondjuk vannak termékek, amiktől azért tartanék megvásárolni. Hogy mik ezek?  Az elektromos használt dolgok pont ebbe a kategóriába esik. Azt gondolom, sokszor nem érdemes kockáztatni. Mondjuk a hajszárító is pont egy ilyen dolog. Múltkor tönkrement a hajszárítónk, és a gyerek uszodába jár, így ez elengedhetetlen tartozéka. Persze akár ki akár mit mond, nem rendelkezünk pót hajszárítóval, mert nem gondolom, hogy ez olyan tárgy, amiből kettőre lenne szükség egy háztartásban. Szóval elszaladtam uszoda előtt az egyik elektromos szaküzletbe, és akciósan vásároltam a gyereknek egyet, újonnan, alig egy ezresért. Egy egyszerű termék, de nem is kell nagyon extra egy úszáshoz.

Szóval az elektromos dolgokat nem mindig éri meg használtan megvásárolni. Főleg, ha nincs is lehetőségünk kipróbálni, hogy jó e?

Egyik alkalommal én is elmentem az ismerősömmel az egyik ilyen bolhapiacra. Különös dolgot nem szeretett volna vásárolni, csak apróságokat, vagy ha talál olyat, amit már régóta szeretne.

A férje motorozik, most vásárolta egy zsír új bukósisakot neki. Igaz, a bukósisak méret kicsit gondot okozott eleinte, de végül megoldották. A párja egy igen csak magas, és megtermett férfi.

Ha talál motoros dolgot, és jót, na azt nem szokta kihagyni soha. Mindent akkor kell megvásárolni, amikor van, nem pedig akkor, amikor kell. Erre már én is rájöttem, hiszen sok alkalommal mondtam azt valamire, hogy majd legközelebb, aztán nem lett belőle semmi.