A ház megfelelő berendezése, cserépkályha

Azt hiszem senkinek nem kell bemutatni azt, hogy milyen fontos, hogy olyan dolgok vegyenek körbe bennünket, amik nem csak hasznosak, hanem tetszenek is az ízlésünknek. Neked ilyen dolgaid vannak, vagy nem?

A ház berendezése

Emlékszem, amikor kiköltöztünk az emeletes ház rengetegéből a kertes házba, szinte semmink nem volt, ami oda kellett volna. Folyamatosan mindig kiderült valami, hogy most éppen ez  market-1056466_640nincsen, most pedig az. Amikor úgy döntünk, hogy megváltoztatjuk az életünket, és a ritmusát, és egy zárt közegből egy szabad közegbe megyünk, akkor sokkal több mindenre van szükség, mint azt gondolnánk.

Több akadályba is ütköztünk. Tavasz volt, amikor kiköltöztünk, és az első, amivel szembesültünk, hogy akkora volt a fű, és a gaz néhol, hogy térdig ért, mert már el volt hanyagolva. Az első gondolat mi volt? Semmi gond, vágjuk le a füvet Igen ám, de mivel?

Általában, ha valaki elköltözik egy kertes házból, hagy a házban olyan dolgot, ami használható, de apróságokat, mint mondjuk egy gereblye, vagy egy lapát, de nem egy fűnyíró. Nem elég a költözés költsége, ami nem is olyan egyszerű, de kell még gyorsan egy fűnyíró. Ezekre a költségekre nincsenek az emberek felkészülve hirtelen. Olyan gyorsan el lehet tapsolni pár tízezer forintot, vagy mondjuk akár százat is, ha van miből?. Hiszen ha csak maradunk a fűnyírónál, akkor egy jobb minőségű is van legalább 50.000 forint.

Sok mindent a közeli bolhapiacon szereztünk be. Sok hasznos dolgot lehet kapni, ez a cikk is említést tesz róla. Azoknak, akik úgy költöznek ki, hogy semmijük sincsen egy kertes házhoz, sok hasznos tárgyat szerezhet be egy ilyen piacon.

A láthatatlan költségek

Amikor elmentünk megnézni a házat, csak a látszó dolgokat látjuk. Az ember nem méri fel azokat, amire nem is számít?. Vajon megfelelő e a villany hálózat, vagy mondjuk a víz vagy az elvezetése… Sok olyan amire nem is gondolunk. Csak azt nézzük, hogy a csempe milyen, vagy a konyha bútor, esetleg mit kell megcsinálni…

A fűtési rendszert sem fogjuk kipróbálni, hogy egyáltalán működik e, vagy esetleg javításra szorul majd? A mi esetünkben egy csodás cserépkályha várt ránk, amibe elsőre beleszerettem.

Az alternatív fűtés nem volt távol álló tőlem, hiszen gyerek koromban falun laktunk, és nekünk is volt cserépkályhánk. Ha kellett, fát hordtunk, vagy éppen amit kellett.

Igaz, hogy mi először nem családi házat vásároltunk, hanem egy emeletes, két szobás kis lakást, de örültünk, hogy erre is volt lehetőségünk.hats-829509_640

A ház vásárlása

Először talán három éve merült fel a gondolat, hogy mi lenne, ha falura mennénk lakni. Lehet, hogy kicsit körülményesebb, de mivel mindkettőnknek van jogosítványa is, és autója is, így a bejárás megoldott lenne. Persze nem ezt nézi az, aki kiköltözik, hiszen sokan nem rendelkeznek semmilyen járművel sem, és mégis megoldják.

Miután mindketten falun nőtünk fel, így nem volt kérdés, hogy szeretjük a vidéket, és a vidéki életet is. Persze eleinte nehéz volt a lakás eladása, és nem is akadt komoly vevő. Elherdálni semmi kép nem szerettük volna, inkább akkor maradtunk Lett volna olyan vevő, aki jóval ár alatt vette volna meg, arra nemet mondtunk. Nem kellett minden áron költözni, tudtuk hogy jön majd a megfelelő vevő.

Így is lett az ősz folyamán. Persze nem olyan egyszerű, mint mi azt szerettük volna, hetek mentek el úgy, hogy semmi nem történt. Miután a mi lakásunkra volt vevő, azon is el kellett gondolkodni, hogy mi hova is fogunk költözni, ha nem találunk megfelelő házat. Ezerrel kerestük a hozzánk illőt, amelyik megfelelt volna az elképzeléseinknek.

Nem emlékszem, hogy hány házat néztünk meg? Amikor a mostani otthonunkba beléptünk, már más érzésem volt. Nem tudom elmagyarázni hogy mi, csak éreztem, hogy ez kell nekünk. A kert elrendezése, a gazosság ellenére, az elképzelés, na meg persze a fentebb említett cserépkályha is.

Ma már sokat csináltunk a házon az elképzeléseinknek megfelelően. Persze még messze van a vége, és azt mondják, ha valaki egy családi házba költözik, akkor soha nem lesz vége. Hát a választ még nem tudom, mert még nagyon az elején vagyunk, de a költözést egy percre sem bántam meg.