Napelem megtérülés vajon mikor várható, ez volt a nagy kérdésem

Zenekedvelőként viszonylag gyakran eljárok egy zenével, zeneszerzéssel foglalkozó körbe, ami hetente van itt, tőlem nem messze a művelődési központban. Ilyenkor összegyűlnek a településről mindazok, akiknek egy kicsit tovább terjed a zenei ízlése Lagzi Lajcsin és Bunyós Pityun. Foglalkoztunk már klasszikus zenével, operával, jazzel, bluessal, rockkal, és úgy egyébként mindennel, ami igényes és jó. Ilyenkor persze nem csak a zenéről beszélünk, a kis magánbeszélgetésekben bármi szóba jöhet, de legalább van egy fő téma, ami összetartja a társaságot. Még akkor is kaptam segítséget, amikor a napelem megtérülés foglalkoztatott, hiszen ez kit ne érdekelne amikor építtetni szeretne egy ilyen rendszert.

Éppen Puccini operái és egyéb klasszikus zenei művei volt a téma, és szünetekben ilyenkor át szoktuk beszélni a hallottakat, esetleg egyéb témákat. Éppen arról beszéltem valakinek, hogy fogalmam sincs, mennyi idő lehet a napelem megtérülés, de kezdem feladni, mindenhol mást olvasok. Ekkor odalépett hozzánk a vendégelőadó, és elnézést kért, de akaratlanul kihallgatta a beszélgetésünket. Szeretettel figyelmembe ajánlott az interneten egy a témával foglalkozó oldalt, ahol olyanok történetei vannak leírva, akik már túl vannak a telepítésen és már érzik a hatását. Gyorsan leírta nekem egy papírra, én pedig megköszöntem, és rövidre is zártam a témát, mert lejárt a szünet, és kíváncsi voltam a folytatásra.

Otthon aztán kíváncsian nyitottam meg a webhelyet, amit az előadó ajánlott, és kellemes meglepetés ért. Remekül leírva ott volt több példa is, hogy a különböző méretű napelem rendszerek mekkora házakon mennyi idő alatt térülnek meg, vagy mikorra várható a megtérülésük. Ennél jobb nem is kellett nekem, egyébként is az életből vett példákat szeretem a legjobban. Így hogy a napelem megtérülés már nagyjából helyére került a fejemben, már sokkal nagyobb magabiztossággal kértem árajánlatot az oldalt üzemeltető napelemes cégtől. Várom már nagyon a fejleményeket, ekkora fejlesztésbe talán még sosem vágtam bele a házamon.