Már télen is táncolhatok mezítláb a kedvenc zenéimre!

Számomra a telek mindig is nagyon nehezek voltak. Alapvetően jól bírom a meleget még most is, hogy egyre jobban elengedi magát a Nap nyaranta. De ez nekem nem számít, az én hónapom akkor is a nyár marad örökre. Soha ki nem hagynám a fesztiválszezont. Ilyenkor mindig újra tinédzsernek érezhetem magam, ahogy a kedvenc zenéimre lejtek a füvön, mezítláb. Bizsergető és kellemes érzés, ami energiát ad nekem és sokkal könnyebben el tudom viselni így a hétköznapokat.

Sajnos telente azonban mindig problémáim vannak a meleg visszavarázsolásával. A lakásom minden lehető szegletébe fényes, nyári képeket, festményeket és fotókat helyeztem ki, a falaim sárgák, a bútoraim is kellemes meleg, barna színben pompáznak pont azért, hogy a lelkem is melegedjen fel általuk. De mindez mit sem ér, ha három centi vastag papucsban és dupla vastag téli zokniban kell csoszognom a hálótól a konyháig és onnan a nappaliba. Ugyanis, ha nem így teszek, akkor lefagynak a lábujjaim és félek, hogy leesnek.

Sajnos ezt a lakást én csak vásároltam és az előző tulaj azt állította, hogy két éve újították fel. Aminek természetesen nagyon örültem, de így én nem foglalkoztam akkoriban a fejlesztésével, és hát természetesen beleszólásom sem volt, hogy előtte ők, mit és hogyan fejlesztettek. Természetesen vannak radiátorok a szobákban, ezek azonban nagyon lassan fűtik fel a lakást teljes egészében. Teljesen bekapcsolva pedig nem merem otthagyni a berendezést, amikor elmegyek otthonról. Viszont minden októberem azzal telt eddig, hogy előre rettegtem a téli hűvösöktől. Aztán persze a telek azzal teltek, hogy az októberi félelmem beigazolódott.

padlófűtés utólag

Nekem valami hathatósabb megoldásra volt szükségem a radiátoroknál, ekkor még nem tudtam miért, de ez a módszer nem volt megfelelő arra, hogy tisztességesen bemelegítse a lakóterületeimet. Mivel amúgy egész nyáron mezítláb mászkálok a lakásban és télen is rettentően hiányzik ez a szabadság, elhatároztam, hogy utána járok, hogy lehetséges a padlófűtés utólag történő beszerelése.

Természetesen fel voltam rá készülve, hogy a megoldás nem lesz egyszerű és járni fog némi plusz munkával is, de mindenképpen egy hosszú távú megoldást szerettem volna választani, ezért arra jutottam, hogy kerüljön akármibe is, én belevágok. És nagyon jól döntöttem.

Találtam egy céget, akik az elektromos fűtőrendszerekkel foglalkoznak. Helyeznek fűtőszőnyegeket plafonba, falba és a padlóba is. A honlapjukon minden nagyon pontosan le volt írva, amire kíváncsi voltam és nagy megkönnyebbülésemre megtaláltam itt annak a módját is, hogyan lehet elintézni a padlófűtés utólag való beszerelésének problémáját is. De erről az oldalról tudtam meg azt is, hogy miért van bennem az ösztönös elégedetlenség a radiátoros fűtés iránt. Hiszen az csak a levegőt melegíti fel és csak azután jut el hozzám a belőle áradó meleg. Míg a padlófűtéssel a hő közvetlenül hozzám fog eljutni és nem pazarolja el magát a levegő fűtésére. Erre a gondolatra beleborzongtam és már éreztem is a talpaim alatt a jóleső meleget és láttam magam, hogy ahogy a karácsonyi zenéimre lejtve díszítem a lakásom a decemberi hidegben! Úgyhogy azonnal kértem is tőlük egy árajánlatot, ami már másnapra meg is érkezett!

Padlófűtés utólag, avagy a procedúra két iránya

Jelen helyzetben két megoldás között választhattam: az egyik, hogy felszedetem a parkettáimat és minden járófelületet. Ez a fajta fűtési eljárás ugyanis nem válogat a fedőanyagok között, szinte bármilyen járásra alkalmas dolog rákerülhet. Ez abban az esetben lett volna számomra releváns, ha ragaszkodtam volna az eddigi padlókhoz. Azonban mivel az ajtók magasságánál sem volt probléma, én úgy döntöttem, hogy a másik utat választom, ami a teljes felület újrafedése. Ez egyébként az egyszerűbb és a gyorsabb, hiszen egy plusz munkafolyamat kimarad.

Miután minden részletet megbeszéltem a padlófűtést szerelő szakemberekkel, megadtam nekik a burkolóim elérhetőségét is. Minden további dolgot ők intéztek, nekem csupán az új parkettát kellett kiválasztanom. Nagyon megkönnyebbültem, hogy nem kellett közvetítő szerepet játszanom, ugyanis nem tudom, hogy mitévő lettem volna akkor. Így viszont minden nagyon flottul és kényelmesen ment.

Nekem nem maradt más dolgom, mint élvezni a fantasztikusan működő padlófűtésemet. Nem csak a csontjaim érzik jobban magukat, de a közérzetemnek is jobbat tett, hogy szabadabban mozoghatok télen. Nálam most már mindig kellemes a hőmérséklet, mert folyamatosan kontroll alatt tudom tartani és nem kell aggódnom a balesetek miatt sem, hiszen jelenleg nincs ennél a megoldásnál biztonságosabb rendszer a piacon. Azóta a baráti összejöveteleket is szeretik nálam megtartani, és mindenki szanaszét üldögél a padlón. Nagyon hangulatosak ezek az esték, mindig visszahozzák a nyári fesztiválok hangulatát, amit ezentúl a saját lakásomban is átélhetek még télen is!