Egy stúdió építés története, ahol az ablakszigetelés több melóval járt, mint maga a teljes építkezés együtt

Régóta terveztem, hogy a zeneszerzés, fellépés, előadás mellett tudjak csinálni magamnak egy olyan házi stúdiót, ahol az ötleteimet tudom rögzíteni és kidolgozni őket rendesen. Szerencsére ahogy egyre jobban elkezdtünk a zenekarral pörögni megteremtődni látszott az anyagi lehetősége annak, hogy megcsináljak egy komolyabb minőségű helyet ilyen célból.

Alapvetően nem volt akkora dilemma, hogy milyen eszközöket, felszereléseket vigyek be illetve vegyek az újonnan készülő stúdióba, de azt azért leszögezném, hogy ennél legalább kétszer annyit szenvedtem a megfelelő ablakszigetelés megtalálásával. Azt ugye tudjuk jól, hogy egy jó felvétel alapvető feltétele az, hogy nem lehet zajos, semmi sem szűrődhet be a mikrofonba. Sokszor van, hogy még a steril stúdiószobát is nagyon jól kell tudni kihasználni ahhoz, hogy igazán zajmentes és tökéletes legyen minden, így aztán egyértelmű volt, hogy az ablakszigetelésen nem spórolhatok a legkisebb mértékben sem! A dolog nehézsége az volt, hogy a stúdiót tulajdonképpen a házam egyik eddig kihasználatlan részébe építettem, így semmi esetre sem lehetett a dolog zajos, ezzel tulajdonképpen rögtön két okot kaptam rá, hogy miért is kéne nagyon okosan összerakni ezt az egészet. A stúdió készülgetett is, szerencsére pont ráértek a kőművesek, festők az azonnali kezdésre, ezzel nagyon jó lehetőséget biztosítva az ideális haladáshoz.

ablakszigetelés Idővel aztán tényleg nem kellett már tovább várnunk, minden készen állt volna a bepakoláshoz, csakhogy még nagyon hiányzott az ablak- és egyéb szigetelés. Mivel terveztem, hogy amint elkészül a terem lehetőséget fogok biztosítani itt más zenekaroknak is a felvételre, illetve én is nagyon rajta leszek, hogy minél több anyag elkészülésébe tudjak innen besegíteni, ezért nem engedhettem meg magamnak fél munkát. Szerencsére találkoztam egy szakmabeli barátommal, aki már túl van ezeken a körökön, így ő tudott segíteni abban, hogy milyen szakemberek tudnak nagyon sokat kihozni ebből az egészből. Szerencsére az ő ismeretségeinek köszönhetően sikerült megismerkednem egy nagyon profi hangszigetelővel, aki vállalta is, hogy megcsinálja nekem a dolgot. Ez óriási öröm volt, hiszen nem árulok el nagy titkot azzal ha kijelentem, hogy egy ilyen művelet elég pénzigényes tud lenni, amit nyilvánvalóan nagyon jól tudtam én magam is, ezért is gondoltam úgy, hogy ezt a pénzt csak és kizárólag akkor fogom elkölteni ha már megvan a megfelelő ember, akinek a munkájáról csak jót hallottam. Szerencsére tehát ezt a problémát sikerült ezzel megoldanom. Olyannyira, hogy lehetséges, hogy az egész házat le fogjuk szigeteltetni majd egyszer vele. Nyilván oda nem kell majd külön odafigyelni a teljes hangszigetelésre, aminek köszönhetően a dolog sokkal kevésbé lesz macerás és ezáltal emberibb ára is lehet majd az egésznek.

Most tehát egyelőre örülök, hogy ez az ablakszigetelő projekt ilyen jól végződött. Persze, tök hülye vagyok, hogy nem kerestem fel tudatosan egy-két barátomat, aki már épített magának ilyen jellegű helyet, akkor egy percig sem kellett volna idegeskedjek, de sajnos annyira belelendültem az egész folyamatba, hogy nem is jutott volna eszembe, hogy milyen úton juthatnék el a megoldáshoz. Persze a lényeg annyi, ahogy mondani is szokták, „minden jó ha jó a vége”. Én is tartom magamat ehhez a mondáshoz, ami most sok fölösleges gondolattól kímél meg. A lényeg, hogy a stúdió áll és működik, az ablakszigetelés pedig tökéletesen ellátja a számára kijelölt feladatot!