Webáruház készítés vagy közösségi oldalon való terjesztés?

Akinek van zenekara, vagy játszott már zenekarban, az tudja, hogy nem mindig csak a felhőtlen zenélésről szól az élet. Gyakran van, hogy eltérő véleményeket kell úgy közös nevezőre hozni, hogy az mindenki számára elfogadható legyen, illetve ami egy zenésznek ennél is lélekölőbb olykor, az a különböző szervezések és esetleges adminisztrációk elvégzése. A nagyobb előadóknak, együtteseknek erre megvan a manager-ük, vagy épp a kiadó vállalja magára ezeket a feladatokat, de a kis, amatőr bandáknál mindig ki kell jelölni valakit erre a feladatra. Általában legalább egy olyan vezéregyéniség van a zenekarokban, aki ezt szívesen elvállalja, csak akkor van probléma, ha mondjuk ez a létszám egynél kisebb vagy nagyobb. Ilyenkor mindig nehéz megalkudni, és sokszor nem is biztos, hogy a jó megoldást választják az emberek.

Lassan egy éve alakult meg az egyik bandám, akikkel mostanra érett meg a dolog, hogy kijelöljük ezt a személyt. Én nagyon szívesen elvállaltam volna a manageri feladatokat, mert szakmába is vág, valamint úgy gondolom, hogy négyünk közül én lennék a legalkalmasabb a feladatra. Azonban a dobosunk is nagyon szeret szervezkedni, valamint imádja, ha mindenbe lehet egy kis beleszólása, így most kettőnk közül kellett dönteni. Nem vagyok abban biztos, hogy ő a lustább kettőnk közül, de az már most tisztán látszik, hogy mindenért könyörögni kell. Mégis a dobosra esett az egyhangú választás, mert a srácok látják, hogy a jelenlegi két munkahelyem és a másik együttes rengeteg időt elvesz az életemből, és nem szeretnék, ha még ezzel is terhelném magam. Legyen hát – gondoltam -, végre hátradőlhetek, és élvezhetem, ahogy a többiek mindent elintéznek helyettem.

Nem árulok el nagy titkot azzal valószínűleg, ha azt mondom, hogy korántsem az elképzeléseim szerint alakultak a dolgok. Közeletek a lehetséges koncertidőpontunk, nekünk pedig még nem hogy weboldalunk, de közösségi média oldalunk sem volt rendesen megszerkesztetett. A dobosunk mindenképpen ragaszkodott ahhoz, hogy legyen egy spéci, extrákkal megtűzdelt weboldalunk, melyhez egy remek webáruház is tartozhatna. Én már attól is boldog lettem volna, ha valaki normálisan szerkeszti a közösségi médiaoldalunkat, és nem támasztottam ilyen hatalmas elvárásokat. A webáruház készítést egyébként jó ötletnek tartottam, és már találtunk is egy vállalkozót, akinek a kiváló munkái láttán egyhangúan eldöntöttük, hogy vele fogjuk elkészíttetni a webshopot. Viszont én még túl fiatalnak gondoltam az együttest ahhoz, hogy ilyen kiadásokba verjük magunkat, illetve legyártott ajándéktárgyaink és pólóink sem voltak még olyan számban, hogy ahhoz egy webáruház üzemeltetése indokolt lett volna. Erre azt a választ kaptam, hogy akkor kezdjük el a zenekari tárgyak gyártását is, és akkor már mindjárt nagyobb hasznát fogjuk venni a készítendő webáruházunknak. Mivel a férfiak gyakran hajlamosak belelovallni magukat a legirracionálisabb dolgokba is, ezért próbáltam őket észérvekkel meggyőzni és rávilágítottam, hogy nem is biztos, hogy szükségünk lenne webáruházra, hiszen a közösségi oldalak ma már rendelkeznek ilyen funkciókkal. Lényegesen könnyebben tudnánk mindent egy helyen kezelni, valamint amíg nincs nagy ismertségünk, addig nem is generálna nagy forgalmat, így egyelőre lehetséges, hogy valóban elegendő, ha a koncerteken és a közösségi oldalakon áruljuk csak a relikviákat.

A dobosunk mindenesetre nem tudott nyugodni, így kért egy egyedi webáruház készítésére vonatkozó árajánlatot. Mivel ő valamelyest ért a programozáshoz is, illetve mindig, minden helyzetben szeret a legtöbb információval rendelkezni még olyan dolgokról is, amik valójában számára teljesen lényegtelenek, ezért elég részletes árajánlatkérést küldött a web-fejlesztőnek. Gyorsan kaptunk is rá választ, és az ajánlat igen kedvezőnek bizonyult, ezért végül még nehezebb volt lebeszélnem a fiúkat, hogy most azonnal belevágjunk.

Mindenesetre az árajánlat és a kontakt már megvan, és amint elérjük azt a szintet, ahol esetleg már indokolt lenne egy webáruház készítése, nem kell az elejétől kezdenünk az egész keresgélést és egyeztetést. Szerintetek jól tettem, hogy lebeszéltem a fiúkat az azonnali webshop készítésről?